SoeinGin_fadlagring_1

Fadlagring del 1

Fadlagring af cocktail

Første gang jeg stifter bekendtskab med fadlagret cocktail er på en hotel-bar i Hong Kong efter en meget lang arbejdsuge. Jeg sætter mig træt i baren, kigger lidt i deres menu-kort uden at finde noget specielt interessant, og spørger derefter bartenderen om han kan lave en martinez (en af mine klare favorit-cocktails) uden den store forventning om, at det kan lade sig gøre.

Til min store overraskelse kan det lade sig gøre, og jeg bliver på gebrokken engelsk spurgt, om jeg vil prøve deres “barrel aged martinez”. Uden helt at være klar over, hvad det betyder, takker jeg ja. Og 2 minuter efter står en fantastisk version af en martinez foran mig – rund og mild med et dejligt strejf af fad.

Jeg får snakket noget mere med bartenderen om fadlagring, og inden jeg ser mig om, står der smagsprøver af alle deres 6 forskellige fadlagrede cocktails foran mig. En lang uge blev til en god aften!

Nu har jeg fået lyst til at kaste mig ud i at fadlagre min egen cocktail. Og lad mig sige med det samme: Det her er ikke et projekt, du skal kaste dig ud i, lige inden du får gæster. Det tager tid. Første skridt er at gøre fadet klar.

Klargøring af fad

Nu bliver det nørdet.

Projektet kræver ikke det helt store udstyr, dog kræver det et træ-fad. Et træ-fad kan købes for 500 kr. og op efter, afhængig af træsort, størrelse og kvalitet. Jeg har valgt et 3 liters egetræs-fad, som er mellemristet.

For at fadlagre en cocktail skal du bruge følgende:

  • Træfad
  • Tragt
  • Målebægre
  • Skål

SoeinGin_fadlagring_1

Når man tager et nyt fad i brug, er fadet typisk fyldt med savsmuld og snavs fra ristningen. Dette skal skylles ud. Bliv ved med at skylle fadet igennem til det vand der kommer ud er “rent”. Væsken skal ikke nødvendigvis være klar, men blot uden træstykker, savsmuld og snavs.

SoeinGin_fadlagring_3

Hvad enten du bruger et nyt fad eller et gammelt fad, der har stået tomt, et det nødvendigt at lade det stå med vand. Dette gøres for at sikre, at fadet er tæt. Træ er et natur-materiale, som udvider og trækker sig sammen efter fugtigheden i luften. Som grundregel skal fadet stå fyldt med vand i 24-48 timer for at blive tæt.

I starten vil fadet slet ikke kunne holde væske, men allerede i løbet af en times tid vil fadet blive mere tæt. I starten er det en god ide løbende at fylde efter med væske, men allerede efter nogle timer kan fadet passe sig selv, og der er kun behov for at efter-fylde en til to gange over de næste 24-48 timer.

SoeinGin_fadlagring_2

Jeg har placeret fadet på en 5 liters container, som skal opsamle den væske, der lækker igennem fadet. De første timer løber væsken næsten direkte igennem fadet, men efter ca. to timer begynder fadet at holde tæt. Jeg sørger så vidt muligt for at holde fadet fyldt med væske. På den måde sikrer jeg, at der er væske på hele indersiden og risikerer ikke, at der ved toppen er en del, der ikke er tæt.

Efter de første to timer bliver fadet mere tæt. Der drypper stadig væske ud af fadet, men en del langsommere nu. Efter 24 timer er det minimalt hvad der drypper ud, og efter 48 timer er fadet så tæt som træ kan blive. Det vil sige, at fadet stadig er en lille smule utæt, men tæt nok til at jeg kan fortsætte.

Efter 48 timer er fadet ikke så kønt som det var, da det var nyt og lækkert. Hvis man ønsker det, er det muligt at slibe ydersiden af fadet for en mere fin finish, men det har ikke nogen indvirkning på smagen. Dog skal man passe på med at bruge overflade-behandling som olie, lak etc., da dette kan få stor indvirkning på det færdige produkt.

 

SoeinGin_fadlagring_7

 

Nogle mener, at det er en skam at bruge vand til at tætne fadet, da det kan afgive smag til slut-produktet. Det er selvfølgelig en mulighed at bruge alkohol eller den cocktail, der skal være i fadet, men det er en lidt dyr løsning, specielt hvis det er et nyt fad, da væsken, der kommer igennem fadet de første gange har taget meget farve (det er okay, det er lidt charmen ved at fadlagre) og der kommer en del snavs og små partikler, som kan være svære at filtere væk.

Derfor anbefaler jeg at bruge vand. Vand afgiver ikke rigtig nogen smag til den færdige cocktail, i værste fald trænger lidt af vandet ud af fadet og ind i cocktailen, hvilket blot betyder, at cocktailen bliver en smule fortyndet.

På billede ses det vand, der er løbet igennem fadet efter første påfyldning.

SoeinGin_fadlagring_6

Følg med i næste indlæg, hvor vi kommer cocktail på vores nu klargjorte fad.

So ein Gin

Din kommentar

kommentarer