SoeinGin_fadlagring_9

Fadlagring del 2

Fadlagring af cocktail

Cocktail på fadet

Så blev det tid til at få en cocktail i det fad, vi klargjorde sidst. Den første cocktail, der skal fadlagres, skal være en klassisk Martinez, som er en forgænger til en Martini.

Før vi hælder cocktailen på fad bliver vi nødt til at dvæle lidt ved Martinez’ historie og forskellige variationer af denne cocktail.

Martinez

Dette er en af mine absolutte favorit-cocktails. En cocktail, der første gang nævnes i The Modern Bartender, skrevet af O.H. Byron’s tilbage i 1884. Den er formodentlig ældre. Opskriften er den sammen som en klassisk Manhattan, blot med gin i stedet for whiskey.

Den klassiske opskrift kalder på hollandsk genever frem for gin. Genever er forgængeren vor tid gin. Forskellen på genever og gin kan kort beskrives sådan:

Genever

Genever er lavet på malt-vin og har langt færre botanicals end vi kender fra den typiske gin. Genever er forgænger til den type gin, der i dag kaldes for London dry gin. Smagen af enebær er ikke så tydelig som i gin. Typisk vil alkohol-procenten være lavere end gin, omkring 35%. Der findes 2 typer genever, jonge og old. Dette henviser ikke til hvor gammel det er, eller hvor længe det har fx har ligget på fad. Jonge genever har et lavere indhold af malt-vin end old genever.

Gin

Gin er lavet på en ren, smagsløs alkohol, som tilsættes enebær og botanicals, hvorefter den destilleres igen. EU har besluttet at gin minimum skal have en alkohol-procent på 37,5% og have en tydelig smag af enebær. Gin er opdelt i flere forskellige kategorier, de mest kendte er London dry, distilled og old tom, hvor London dry er den type gin, der laves langt mest af.

Den klassiske opskrift

Byron’s klassiske opskrift på Martinez er som følger:

  • 5 cl genever
  • 3 cl sød vermouth
  • 1 cl dry vermouth
  • 0,8 cl Orange Curaçao Liqueur
  • 1 dash Angostura Aromatic Bitters

Vil man prøve at lave den klassiske opskrift, men mangler Orange Curaçao, kan man bruge cointreau, som også er en orange-likør.

Det kan klart anbefales at prøve den klassiske opskrift. Det er ikke det samme som den mere moderne Martinez, men bestemt ikke en dårlig cocktail. Man kan også blot skifte ginnen ud med genever i den moderne opskrift, det er også et interessant pift. Prøv fx med en fadlagret genever.

Den moderne opskrift

Gennem tiden har opskriften på Martinez ændret sig. Der bruges fx kirsebær-likør i dag frem for orange-likør, og den tørre vermouth er røget helt ud. Der findes i dag flere forskellige versioner af Martinez. En meget almindelig version ser sådan ud:

  • 6 cl gin
  • 3 cl sød vermouth
  • 0,8 cl kirsebær-likør
  • 2 dash Angostura Bitters
  • 2 dash Orange bitter

Cocktail på fad

Nu er fadet klargjort, historien er fortalt og forskellige versioner er gransket, så nu er vi klar til at fylde vores cocktail på fad.

Jeg kan personligt godt lide min Martinez med en smule mere kirsebær-smag og tilføjer en hel cl. Jeg undlader også orange-bitter, da jeg synes den giver en lidt kraftig bitter-smag, som ikke tilføjer noget godt til denne cocktail. Derfor ser min version af Martinez sådan ud:

  • 6 cl gin
  • 3 cl sød vermouth
  • 1 cl kirsebær-likør
  • 2 dash Angostura Bitters

Vær ikke bange for at eksperimentere for at finde præcis den version, der passer dig bedst. Det er en sur pligt at finde præcis sin favorit-version af en cocktail, men nogen må jo gøre det.

SoeinGin_fadlagring_10

 

Jeg har valgt at bruge følgende:

  • Hayman old tom gin
  • Antica Formula sød vermouth
  • Luxardo maraschino likør
  • Angostura aromatic Bitters

SoeinGin_fadlagring_9

En old tom gin giver noget ekstra sødme og er en mere rustik gin end fx en London dry gin. Det passer utrolig godt til denne gamle cocktail. Generelt passer old tom gin rigtig godt til de gamle klassiske cocktails, da de minder mest om de gin, der var tilgængelige, da cocktailene blev opfundet.

For at fylde et 3-liters fad op, kræver det en del alkohol. Jeg fylder ikke fadet 100%, men undlader at fylde de sidste 20 cl op.

De endelige mængder bliver som følger:

  • 1,4 liter Hayman old tom gin
  • 68 cl Antica Formula sød vermouth
  • 68  cl Luxardo maraschino likør
  • 68 ml Angostura aromatic Bitters

Jeg hælder alkoholen op i en 5-liters container, mixer det godt rundt og hælder det efterfølgende på fadet.

SoeinGin_fadlagring_8

 

Så er den lette del overstået. Nu skal man blot vente på, at cocktailen er færdig. Og hvornår er den så det? Ja det er et rigtig godt spørgsmål! Jeg regner med at lade fadet stå i 3 uger, det bør være nok med et så lille fad. Men jeg vil smage på det løbende og sammenligne med en u-lagret version. Når jeg vurderer, at cocktailen er færdig, vil jeg lade lidt blive tilbage i fadet for at se hvad der sker med cocktailen, hvis den står i yderliger 1-2-3 uger.

Så nu er fadet sat på lager, og så skal tiden bare gå.

SoeinGin_fadlagring_11

So ein Gin

Din kommentar

kommentarer